Mataró Ràdio: CASTANYES



De castanyers en coneixem dos tipus: el castanyer que fa les castanyes i el castanyer d'Indies.
Malgrat comparteixin el mateix nom són de famílies diferents:
Castanyer: Castanea sativa L. (família de les Fagàcies, com el faig, el roure, l'alzina)
Castanyer d'Indies o castanyer bord: Aesculus hippocastanum (família de les hipocastanàcies)

ORIGEN ETIMOLÒGIC
Castanea sativa...... castanyer conrreuat
Aesculus hippocastanum...... aprox. castanyer de cavall.

COM DISTINGUIR-LOS
La castanya de menjar acaba amb una petita punta mentres que la castanya d'Indies és totalment rodona, i és tòxica..
La fulla del castanyer són fulles lanceolades i dentades, que aparèixen individuals, mentre que la fulla del castanyer d'indies és una fulla composta amb 5-7 folíols.

REFRANY POPULAR
Treure les castanyes del foc (solucionar problemes o dificultats)

ORÍGEN
Tots dos arbres provenen d'Àsia Menor. Mentres que el castanyer va ser introduït per grecs i romans a Europa per proveir-se de castanyes, no va ser fins el segle XVII que el castanyer d'Indies va ser introduït per Maximilià d'Austria com a arbre ornamental. Degut a que en aquella època venien molts productes nous de les Indies, se'l va anomenar Castanyer d'Indies, com un exotisme més.

ANÈCDOTA DE LA HISTÒRIA
Cap el segle XVIII, l'imperi otomà (l'actual Turquia) estava inmers en guerres amb Europa. La cavalleria era és un dels cossos mé importants dels exercits d'aquella època. Ensinistrar un cavall per anar a la batalla era un treball lent i dur, i quan aquest estava llest, era un cavall que físicament es desgastava molt. D'altra banda, els cavalls vells pateixen molt de problemes de circulació.
Els europeus es van sorprendre al veure que els cavalls dels turcs no només eren molt més resistents sinó que no patien tant de problemes de circulació com els seus. D'altra banda, els espies europeus descobriren que els estables dels turcs eren espais molt protegits i impossible d'accedir. Després de moltes indagacions van averiguar que en la dieta dels cavalls un dels ingredients principals eren les castanyes d'indies. A partir d'aquí, alimentats els cavalls dels europeus amb aquestes castanyes van arribar a igualar i superar als dels turcs. I això i altres circumstàncies van col.laborar en la decadència de l'Imperi Otomà.

PROPIETATS DE LES CASTANYES
Les castanyes que mengem per Tot Sants són una gran font d'hidrats de carboni i de midó, per això són tan dolçes. Produeixen cert restrenyiment i flatulències si es mengen masses, però la veritat és que són delicioses.
La fusta del castanyer és molt apreciada per fer mobles, botes, les caixes d'arengades. Va ser una indústria molt potent en els boscos del Montseny.
L'escorça s'ha emprat com a tint en teixits i cuir.

PROPIETATS DEL CASTANYER D'INDIES
A diferència de les castanyes, el fruit del castanyer d'Indies, bo i assenblar-se una mica, no és comestible pels humans. Als cavalls se'ls hi donava estovades amb aigua calcària per treure'l-hi l'amargor.
Aquest fruit té propietats molt interessants per tractar els sistema venós. Tonifica les venes i facilita el pas de la sang. Per això s'utiltiza per tractament de varius, flebitis, úlceres varicoses, cames cansades, morenes,...
NO es reconama ingerir-ho degut a la seva toxicitat.

REMEI CASOLÀ PER LES VARIUS
Farem primer una tintura de castanyes d'Indies.
Triturarem un grapat de castanyes d'Indies i les posarem en un pot cobertes d'alcohol de farmàcia, durant una quarantena, remenant de tant en tant.
Passat aquest temps, ho colarem.
Aquesta tintura resultant la barrejarem a parts iguals, més o menys, amb gel d'àloe vera, ben barrejat i ho guardarem en un lloc fresc (caducitat 2-3 mesos)..
Ens farem un massatge ascendent a les cames dos cops al dia, o més, si ens fa falta.

CUINA
Castanyes fetes al foc són una delícia.