El Racó Natural a Mataró Ràdio. LA CAMAMILLA

Resum del programa emès el 24 d'agost de 2012.



fam. compostes
Matricaria chamomilla L.

Camamilla, camamilla dolça, camamil.la, maçanella, camamilla majola (Lleida) , camamilla d'Urgell, camamilla d'Aragó, camamirla, camamilla alemana, manzanilla (cast.)...

Parenta: Camamilla romana “Anthemis nobilis L.” (es diferencia perquè la matricaria chamomilla té el botó buit per dintre, mentre que l' anthemis nobilis el té ple
. És molt més potenta que la camamilla dolça.


Planta anual, herbàcia, que pot arribar als 60 cm. d'alçada. De tiges primes, erectes; té fulles pinnades. Les flors són blanques amb el botó groc, força cònic. Els pètals cauen cap enrera. Pot arribar a omplir camps sencers.


Matricaria” deriva de “matriu”, degut a les seves excel.lents propietats ginecològiques.
En grec, vol dir “petita mel”, pel seu intens aroma que recorda la mel

LA TROBEM

Creix en prats, vores de camins, zones asolejades, terrenys calcàris,.. Originaria d'Europa, s'ha extès per Amèrica.

RECOL.LECCIÓ

D'abril a juliol. La flor.
Per tradició es diu que si es cull per Sant Joan, protegei
x del llamp.

HISTÒRIA

Grecs i egípcis i romans ja l'utilitzaven per tractar la febre i problemes digestius i del fetge. Els àrabs l'apreciaven molt, i en sembraven per aromatitzar els jardins d'Al-Andalus.

LLEGENDES
Les virtuts de la Camamilla són molt valorades a tot arreu on creix. Prova d'això ho tenim en un bonic conte del poble mapuche:

Fa molt, molt de temps, en un poblat Maputxe un puma terrible tenia atemorits a tots els seus habitants. Tots tenien por de la bestia, i no s'atrevien a allunyar-se de les cases per anar a buscar menjar. Per les nits, tancats a pany i clau, sentien els grunyits i els pasos prop d'ells.
Anaven passant els dies, i els nens van acabar posant-se malalts. No poder dormir i no poder menjar bé, els provocava molts mals de panxa.
Una mare, molt preocupada perquè la seva filleta estava cada dia més greu, s'armà de valor per poder foragitar el puma d'una vegada. Es vestí amb una llarga túnica blanca, es posà els collarets més grans i més vistosos que tenia i es lligà al front una cinta d'un groc ben llempant. Quan fou de nit, només acompanyada de la llum de la lluna, la dona sortí i s'encaminà cap a un prat. I allà, a camp obert esperà al puma. No trigà gaire en sentir-lo arribar. Les seves robes, sota claror de la lluna el cridaren l'atenció. Començà a perseguir-la. Ella, lleugera, conduí a l'animal el més lluny possible. Esgotada per la carrera, s'agenollà i, aixecant els braços agraí als déus el haver pogut posar fora de perill a la seva gent.
Els déus, veient el gran sacrifici d'aquella mare, en el moment que el puma es llençava sobre d'ella, la van convertir en una planta de flors blanques i grogues. A la vegada, li parlaren en somnis al xamàn de la tribu. L'endemà, aquest anà a buscar la planta per poder fer un beuratge amb el que es van curar tots els nens.
Aquella planta és la Camamilla.
PROPIETATS
Conté un oli essencial molt potent, compost entre altres substàncies d'azulè, de gran poder antisèptic. A més conté vitamina C i àcid salicílic.
Té un ampli espectre medicinal:
L'herbolari David Griñó, de l'herboristeria del Rei, a Barcelona, deia: “Si tens un no sé què al pap, camamilla a tot drap”.

REMEIS CASOLANS
Per afavorir els moviments peristàltics del budell o quan el nen pateix restrenyiment
Oli d'oliva
Camamilla
Es posa l'oli en un pot i es posa al foc. S'hi aboquen les flors de camamilla, i es cou tot plegat amb el foc ben baix durant uns 10 minuts. Després es tanca el foc i es cola. Quan estigui tebi amb aquest oli se li fan uns suaus massatges a la panxa del nen. Després es tapa amb una roba de cotó perquè no perdi escalfor.
Acompanyarem aquest tractament amb una infusió de camamilla i anis verd.
En ús extern, aquest oli va bé per inflamacions, èczemes i reaccions al.lèrgiques.
Menstruació
Ajuda a fer venir la regla. Fer una cataplasma tèbia o foment. Aplicar en el baix ventre una tovallola xopa amb una infusió de camamilla i deixar-ho uns minuts.
Inflamació d'ulls.
Flors de camamilla.
Flors de saüc
Se'n fa una infusió. S'aplica en compreses de cotó en els ulls, durant uns 15 minuts, anant canviant-les sovint.
Ressaca i empatxos:
infusió de camamilla,. Ajuda a vomitar.
Per conservar el cabell ros
4 cullerada de flors de camamilla romana fresca o 2 de seca..
Mig litre d'aigua
1 llimona (opcional)
2 culleradetes d'aigua oxigenada o vinagre blanc
Es fa una decocció concentrada. Es bull fins que redueixi fins a la meitat. Es deixa refredar. Se li afegeix el suc d'una llimona i dues cullerades d'aigua oxigenada o vinagre blanc. Es cola i s'embotella. Cada dia se'n fan massatges capil.lars.

CONREU
Fitosanitari ecològic
Plagicida natural contra l'escarabat de la patata. Es sembra camamilla en mig del camp de patates. Les seves arrels desprenen substàncies que desagraden molt a aquest insecte i el fa fugir.

AROMATERAPIA DE LA LLAR
Bossetes amb camamilla, espigol, romaní, farigola, per aromatitzar els armaris

PRECAUCIONS:
Per ús intern, no la feu bullir mai, ja que provoca el vòmit.
L'oli essencial de camamilla és molt potent. No emprar-lo en lactants ni embarassades.