El Racó Natural a Mataró Ràdio. EL ROMANÍ

Resum del programa emès el 10 d'agost de 2012.


fam. labiades
Rosmarinus officinalis L.
Al seu nom científic se li poden fer dues lectures:
En llatí Ros marinus vol dir “rosada del mar”. Explica la seva situació a les vessants marítimes.
En grec Rhops myrinys significa alguna cosa similar a arbust aromàtic

És una de les plantes més representatives del clima mediterrani.
Floreix tot l'any. “Flor de romaní i noies per casar, tot l'any n'hi ha”
Arbust llenyós de fulles estretes, menudes i verdes tot l'any. Això ho fa per evitar la deshidratació (com el pi)
Es pot collir tot l'any, però la millor època és de març a juny i pel novembre.
LA TROBEM
Per tot Catalunya, sobretot en terrenys calcàris, secs, al costat del pi i l'alzina.
En test no s'adapta bé, com la farigola.

SIMBOLOGIA
És l'herba de la lleialtat, el record i la fidelitat amorosa. Ho deia Ofèlia a Hamlet: “Això és romaní, per recordar... Recorda, amor, t'ho prego...
Antigament es portava romaní en els funerals i a les cerimònies nupcials
Qui va a bosc i no cull romaní, no té amor ni en vol tenir”
Al romaní, l'amor amb mi”
Per a l'amor, el romaní: a qui no en té l'hi fa venir, i a qui en té, l'hi fa fugir”

En el segle XIV, la reina Isabel d'Hongría es fregava el cos cada dia amb romaní macerat en aiguardent. Es diu que, malgrat tenir 72 anys, malalta de gota i amb reuma va recobrar la bellesa i la salut; fins i tot, va seduir al rei de Polònia i s'hi va casar. Aquest preparat amb romaní es va fer molt famós, amb el nom d' ”Aigua de la reina d'Hongría”

RECEPTA DE L'AIGUA DE LA REINA D'HONGRIA
Romaní florit
Alcohol etílic de 96º (el de farmàcia) o aiguardent neutre.
Posarem en un pot branques fresques de romaní florit, sempre en nombre imparell (3, 5, 7,..). Un cop estigui ben ple, l'acabarem d'omplir amb l'alcohol. Tapem el pot.
Ho deixarem macerar durant uns 20-30 dies. Passat aquest temps, es cola i l'envasem en un pot de vidre fosc.
Per fer massatges a les cames cansades, genolls adolorits, o altres parts de cos on ens facin mal les articulacions.

CUINA
Té un sabor fort, molt aromàtic, pel que se n'hi ha de posar poquet, sinó amarganteja. Ideal per marinar carn, fer olis i vinagres aromàtics, per la carn a la brasa, els cargols, els escabetxs, pel rostit,..

PROPIETATS
És un bon tònic vascular, sobretot per les parets dels vasos capilars.
Antisèptic: cura llagues de la pell, garguerismes per les infeccions bucals,
És una excel.lent planta mel.lífera.

REMEIS CASOLANS
  • Fer fumigacions amb branques seques de romaní, farigola, llorer i espígol per purificar la casa (si hi ha hagut malalts, o simplement per ambientar).
  • Fer bossetes de roba amb romaní, camamilla, espígol i farigola per aromatitzar els armaris. Alternativa més agradable que les boles de càmfora.
  • Fer fregues a les cames activa la circulació i calma el dolor de cames cansades, reuma i dolors articulars.
  • Per les varius i per augmentar la memòria: macerar en aigua uns quans brots florits tota la nit. Al matí, ho colem i li afegim una culleradeta de pol.len. Ens ho pendrem en dejú.
  • Alleuja el mal de cap i afavoreix la concentració i la memòria
  • Una infusió de romaní en dejú al matí, tonifica, estimula i anima als deprimits. És el ginseng mediterrani.
  • Per curar llagues que costen de tancar: Romaní, farigola, calèndula, cua de cavall i plantatge. Fer-ne una infusió amb la que es rentarà i es posarà una compresa xopa de l'infusió en la ferida. Canviar-ho tres cops al dia.

PRECAUCIONS:
Evitar les dosis elevades les embarassades, hipertensos, diabètics